Náklady na OH se mohou přiblížit 500 miliardám

04.10.2007 17:26

Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) tvrdí, že náklady na letní olympijské hry, o které se ucházela Praha, by se mohly vyšplhat až na 500 miliard korun. Právě takovou částku podle něj tak ve skutečnosti garantovala vláda, která dala kandidatuře Prahy právní záruky. Zaorálek řekl, že v případě uskutečnění her se obává ohrožení stability veřejných financí.
Podle ekonomické studie firmy PricewaterhouseCoopers se počítalo s přímými náklady 88 miliard korun, celkem 47 miliard organizátoři očekávali z veřejných zdrojů, z toho 25 miliard ze státního rozpočtu. Zaorálek se pro podporu svého tvrzení dovolával příkladu Řecka, kde se podle něj vyšplhaly v přepočtu z původních 130 na 210 miliard korun. Londýn, který se na ně chystá, počítá s ještě větší sumou, dodal.
Také lyžařský skokan Pavel Ploc, sociálnědemokratický poslanec, byl přesvědčen, že by stát musel nakonec hry sanovat mnohem většími částkami.
Odpůrci her se obávali, že olympiáda v Praze poškodí regiony tím, že odčerpá peníze do hlavního města. Primátor a místopředseda ODS Pavel Bém naopak tvrdil, že hry přinesou zisk celé zemi včetně menších měst.
Vláda udělila právní záruky pro pořádání olympijských her, které chce Praha hostit v roce 2016, přes výhrady menších koaličních stran. Záruky byly součástí uchazečského dotazníku, který představitelé pražské kandidatury vezli do sídla Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne.

"Pan premiér nám lhal ve sněmovně, když nám řekl, že garance nedá," uvedl Zaorálek. Nyní se podle něj vykrucuje tvrzením, že jde o garance právní, nikoli finanční. "Je to nedůstojné vlády a pohrdavé vůči veřejnosti," zdůraznil.
Podle Zaorálka nešlo o podporu olympijské myšlenky, ale o bezohlednou politiku primátora Béma. Na výnosné kšefty se těší firmy, které se budou podílet na stavbě sportovních zařízení v hlavním městě, a to i v případě, kdyby se nakonec hry v Praze nekonaly, dodal.