Olympijské hry v Praze? Vyšetřování skončilo, zapomeňte ....

24.06.2011 20:28

V době, kdy sportovní svazy ( Český olympijský svaz nevyjímaje) přišly vlastní nečinností o svou stabilní formu financování - Sazku - hledá český sport každou korunu. O to absurdněji působí zpráva z pražského magistrátu, který udělal definitivní tečku za olympijskými ambicemi hlavního města. Vysvětlujete sportovnímu oddílu z Vysočiny, že těch 70 milionů byl prostě pokus, který nevyšel.

Udávané náklady na projekt Praha Olympijská vyšel podle magistrátu na 70 milionů korun, podle opozičních zastupitelů na 100 milionů korun. Pravda bude zřejmě někde uprostřed Podle bývalého mluvčího společnosti Praha olympijská Karla Tejkala je dnešní rozhodnutí pouze formální krok. Společnost Praha Olympijská podle něj už více než rok nevykazuje žádnou činnost a nemá žádné zaměstnance.

Hlavní město Praha se ucházelo o kandidaturu na hry v roce 2016, a v roce 2020. Tehdejší primátor Pavel Bém viděl v možnosti pořádání her přínos pro Prahu. Těžko říci, co bylo hlavní příčinou neúspěchu - zda nezkušenost s kandidaturou, nebo velká konkurence kandidátských měst. Na každý pád kandidatura nedopadla, a prostředky utracené za přípravu přišli vniveč.

V dnešní době se zdají vynaložené prostředky vyhozené, ale v době kandidatury měla myšlenka olympijských her v Praze jen málo odpůrců. Mezi ně patřil i bývalý zastupitel za SNK ED  Jiří Witzany , který dlouhodobě upozorňoval na nevýhodnost pořádání her v Praza. Čas mu nakonec dal za pravdu  -  v červnu 2009 Witzany uvedl, že olympijská kandidatura stála Prahu více než 100 milionů korun.Podle něj město zaplatilo nejméně 30 milionů za studie, které si nechalo vypracovat pro podporu pražských her.

Dělat se teď nedá nic, z olympijské myšlenky v Praze zbyla jen pachuť špatně utracených peněz, kterých se v poslední době českému sportu zoufale nedostává