Olympijské outdoorové oblečení

22.04.2010 20:07

Jednou ze stop, kterou nechali naši sportovci na olympiádě ve Vancouveru, je bezpochyby i jejich oblečení a ohlasy na něj u široké veřejnosti. Pozitivní hodnocení sportovního oblečení našich olympioniků není způsobeno jen promo akcemi výrobce - firmy Alpine Pro, ale je hodnoceno i běžnými návštěvníky olympiády jako skvělé co se zpracování i designu týče. Konec konců při hlasování listu The Hufftington Post získalo oblečení českých olympioniků zlatou medaili - mezi návštěvníky stránek získalo spontáně největší podporu .Výrobce Alpine Pro bude dodávat oblečení i pro českou výpravu na letních olympijských hrách 2012 v Londýně, a doufáme, že vytvoří stejně líbivou kolekci jako letos.

Oblečení, které naši olympionici po dobu her nosili, však není jen designovou záležitostí , je samozřejmě, lépe by bylo spíše říci především, funkční. Svou zkušenost s výrobou outdoorového oblečení využil výrobce dokonale, zimní oblečení chránilo naše olympioniky před nepřízní počasí, vždyť letos ve Vancouveru více pršelo než sněžilo, a naši ocenili, že použité materiály spíše odpovídaly outdoorovému vybavení, než běžným sportovním oděvům do města.

Ostatně to, že národní olympijské svazy spíše než zavedené oděvní značky spolupracují s novými firmami, které se na outdoorové oblečení specializují, se stalo trendem.  Třeba norský výrobce Dale of Norway prorazil se svou značkou Bergans u norského lyžařského svazu o dodává funkční oblečení už od olympiády v Turině.
Značka Tilak  , specialista na outdoorové materiály, vybavila funkčním oblečením členy naší paralympijské výpravy už v roce 2004, a určitě se jí to vyplatilo - Marcel Pipek získal paralympijské zlato v handibiku, a své sponzory tak jistě uspokojil.

Známé značky, jako třeba Adidas, nebo Puma, ztrácí dech, a do popředí se derou nové, relativně neznáme, které nenabízejí jen líbivý design a logo světové značky, ale nabízí i funkčnost, spolehlivost a pohodlí. Moderní oděvy dnes nabízí nové materiály - Gore Tex, membránové technologie , jako Climatic nebo Armacor, a dokáží sportovcům posyktnou nebývalý komfort  při běžném nošení, ale zároveň i při vrcholovém sportu. Je fajn, že nové technologie i materiály nejsou výsadou jen vrcholových sportovců, ale pořídit si je dnes může prakticky každý. Letošní olympijské hry to konec konců dokázaly, stejnou bundu, jakou nosila Martina Sáblíková, si v České republice pořídili tisíce lidí.