Rafty na olympijských hrách ? Zatím hudba budoucnosti…

31.10.2012 14:18

Česká republika patří i přes svou velikost a relativně malý počet obyvatel k olympijským velmocím – alespoň co se divoké vody týče. Stačí krátký výčet, aby bylo jasné, že čeští reprezentanti ( a samozřejmě i reprezentantky) na divoké vodě rozhodně nehrají druhé housle.  Co olympijské hry , to alespoň jedna medaile – výčet posledních tří letních olympijských her vpravo mnohé napoví.

A pokud bychom k tomu připočetli ještě medaile rychlostních kanoistů, medailová bilance by se ještě zvýšila.  Kanoe nebo kajak zkrátka patří do sportů, které Češi dovedou.  V souvislosti s velkou popularizací raftingu jak v České republice, tak i celosvětově, se začalo v poslední době tiše hovořit o možnosti ustanovit rafting jako olympijský sport.  O tom, že by Česká republika v této disciplíně nebyla bez šancí, svědčí i poslední Mistrovství světa v raftingu pořádané na přelomu srpna září na 9-ti kilometrové trati na Vltavě pod Lipenskou nádrží.  Mistrovství zastřešovalo závod mužů i žen na 4 a 6-ti místném raftu, společně pak s mistrovstvím světa juniorů i veteránů. Naši závodníci ukázali všem záda a skončili před týmy Ruska i Itálie. Šance na olympijské by tedy byla, ale ….
 

I přes velkou popularitu tohoto sportu je tu několik ale, které odsouvají možnost vidět raft na olympijské divoké vodě. Prvním je relativně vysoká míra konzervativnosti olympijského výboru, který na schvalování nových olympijských sportů nijak nepospíchá. Své o tom vědí snowboardisté. Vidět na zimní olympiádě stálo Mezinárodní snowboardovou federaci hodně obratné diplomatické sportovní politiky i sil.

Druhým důvodem (a možná tím důležitějším) jsou finance. Olympijské závody na divoké vodě se totiž na olympijských hrách jednou prakticky vždycky na vodních umělých kanálech , které svými parametry ( až na vzácné výjímky) nesplňují parametry nutné pro závody 6-ti místných raftů. Jejich vybudování by stálo nemalé finanční prostředky, a jejich využitelnost v době po skončení olympiády by byla mírně řečeno sporná.  Zdá se tedy, že se rafting musí dodat mnohem větší popularity, aby se o raftingu na olympijských hrách začalo intenzivněji hovořit

 

Zdroj: https://www.nafukovacilode.cz

Letní olympijské hry Atény 2004

Letní olympijské hry Peking 2008

Letní olympijské hry Londýn 2012