Ruský olympijský výbor vede vicepremiér

15.10.2010 17:10

Ruský olympijský výbor zvolil do svého čela vicepremiéra Alexandra Žukova, který se stane nástupcem Leonida Ťagačova. Ten odstoupil po fiasku reprezentace na zimní olympiádě ve Vancouveru. Pod vedením nového předsedy by mělo Rusko na příštích zimních hrách v roce 2014 v Soči triumfovat. Alespoň to jsou očekávání vkládaná do osoby nového předsedy a jeho týmu mladých manažerů. Moskvě by měli poprvé radit i zahraniční odborníci z Británie, Kanady, Norska a USA. V konkrétních změnách by měl určitou roli sehrát nový výkonný ředitel olympijského výboru, který bude teprve zvolen.
Žukova byl zvolen hladce. To se nicméně očekávalo, protože vicepremiér byl jediným kandidátem. V tajném hlasování získal 204 z 209 hlasů, jen pět bylo proti. Ťagačov, kterého Žukov nahradí, se stal jedním z čestných prezidentů výboru.
Žukov je absolventem Lomonosovovy univerzity a Harvardu. 1. června oslaví 54. narozeniny. V minulosti stál v čele Ruské šachové federace, v šachu dosáhl titulu mistra sportu. A právě šachy se bude snažit prosadit do olympijského programu. Tuto snahu zdůvodnil jejich celosvětovou popularitou.
Ve Vancouveru Rusové vybojovali jen tři zlaté medaile a v celkovém součtu ruská reprezentace zaujala až 11. místo. Nejhorší výsledek v historii ruského sportu vzbudil vlnu rozhořčení, a to i u nejvyšších činitelů.