Satisfakce pro české běžecké lyžování

25.02.2010 13:05

Čeští běžci na lyžích, Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal si včera vychutnali vyhlášení vítězů. Svých bronzových olympijských medailí se nemohli nabažit, na pódiu ve Whistleru vydrželi nejdéle. "Byl to krásný pocit, být na stupních je něco úžasného," řekl Jakš. "Je to jako vlna na moři," popsal Magál. "Nechci to přeceňovat, ale na druhou stranu, proč se držet při zemi," řekl Bauer.
Vždyť na cenný kov se ve štafetě na olympijských hrách čekalo dlouhých 22 let. V Calgary v roce 1988 Václav Korunka, Radim Nyč, Pavel Benc a Ladislav Švanda vybojovali rovněž bronzové medaile."Uděláme setkání po dvaadvaceti letech," plánoval Magál. "Přál bych si, aby čekání na naše nástupce bylo kratší," doplnil Koukal a Jakš přispěchal s nápadem: "Dobrý by bylo čekat jen čtyři roky!"
V prognózách výsledků se odborníci i samotní závodníci drželi zpátky. Bauer očekával boj o šesté až osmé místo. "Všude jsem prohlašoval, že když budeme kolem šestého místa, bude to pohádka," řekl Bauer. "A zázraky se dějí. Jak to loni nestálo u nás, letos jsme si to vybrali až až. Výbornej závod. Jak můj, tak ostatních kluků. Co chceme víc," radoval se nakonec Bauer ve Vancouveru.
Po dlouholeté kariéře došel k zadostiučinění i Jiří Magál, který je celou kariéru ve stínu Koukala a Bauera. "Jsou to moje nejšťastnější chvíle v životě. Já jsem čekal na úspěch nevím kolik roků a tohle to všechno předčilo. Je to obrovský úspěch. Přitom jsem se několikrát bavil se ženou, že to štěstí v lyžování nikdy mít nebudu. Ale teď se to otočilo." Magál skvěle bojoval na svém třetím úseku volnou technikou. Martinu Koukalovi vytvořil výbornou pozici pro závěrečnou část závodu, když předal se švédským a francouzským konkurentem štafetu s téměř čtyřicetivteřinovým náskokem před pronásledovateli.
Za úspěchem české štafety stojí celý realizační tým, servismani, lékaři a trenéři. "Když si představíte tu práci servismanů, co tomu obětují, a boje, který musel Míra (trenér Petrásek) pořád podstupovat, aby ten tým mohl vybudovat, tak je něco velkého, co se dokázalo," řekl Bauer.
Kvůli sněžení se dlouho nevědělo, jestli se pojede na mikrokontaktech nebo voskách. Servisní tým byl na stadionu od sedmi hodin ráno, tedy tři a půl hodiny před startem. Až půl hodiny před startem se rozhodlo, že se pojede na mikrokontakt (lyže, které mají skluznici zdrsněnou smirkovým papírem, na mazací komoru pod botou se nanese jen vrstva speciálního oleje). "Fungovalo to super, máme na to dobrý lyže a kluci si na to věří," řekl Vít Fousek. O přípravu lyží se staral tým ve složení Pešina, Vít Fousek, Jan Baranyk, Milan Kučera, Aleš Lejsek, Květoslav Žalčík a také trenéři Miroslav Petrásek, Václav Korunka i Jiří Šimůnek. A jejich skvělá práce byla odměněna medailí. V cíli se netajili se svými pocity: "Ohromnou radost, protože tohle je obrovsky ceněná medaile. Kluci jedou za tým. Je to strašně fajn. Ani jsem tomu nechtěl věřit, když dojeli takhle do cíle."
Reputaci si ve Vancouveru vylepšil i vedoucí týmu Květoslav Žalčík, který chybou na minulých olympijský hrách v Turíně vyřadil českou štafetu z bojů o medaile. "Zažívám pocit absolutního štěstí. Je to něco, na co jsem čekal od kariéry trenéra. Už to bylo naštelované v Turíně, tam se pak stalo, co se stalo, a teď je to pro mě obrovská satisfakce." V Turíně 2006 jako týmový manažer vyměnil na formuláři pro mužskou štafetu Milana Šperla za Dušana Kožíška, který nebyl připravený."Tehdy to byla tak fatální chyba, že se v životě nemůže opakovat."
I pro trenéra Petráska medaile znamená fantastický úspěch."Dneska to zafungovalo," děkoval všem reprezentační trenér Miroslav Petrásek. "Pochvalu zaslouží všichni, lyže jely fantasticky. Všichni, kdo se podílejí na běžeckém lyžování, musí mít strašnou radost. Tahle generace o to válčila strašně dlouho a určitě prožívám krásný pocity. Je to satisfakce za ten nešťastný Liberec. Ukázali jsme, že umíme lyžovat a bojovat. Paráda," řekl Petrásek.
Bauera ještě čeká v neděli závěrečná klasická padesátka s hromadným startem. Na olympiádě má formu a chtěl by bojovat o medaili. Možná má největší šanci na zlato. "Jestli to vyjde, tak by to bylo skvělý. Samozřejmě, musím počítat s pěti šesti závodníky, kteří můžou bojovat přímo o vítězství," dodal Bauer.