Zimní olympijské hry 2010 zahájeny !

13.02.2010 12:42


Zimní olympijské hry 2010 v kanadském Vancouveru začaly. V noci na 13. února našeho času zapálila kanadská hokejová legenda Wayne Gretzky olympijský oheň na stadionu BC Place ve Vancouveru. Ačkoli venku celkem intenzivně pršelo, diváci uvnitř mohly poprvé na zimních olympijských hrách užívat pohodlí velké zastřešené haly. Spousta z nich seděla v hale v tričku s krátkými rukávy, kdy by čekal kulichy a šály, mýlil se, na olympijském stadionu bylo i v únoru krásně teplo

Zahajovací ceremoniál zimních olympijských her byl věnován nešťastně zesnulému gruzínskému sáňkaři Nodarovi Kumaritašvilimu, který pár hodin před zahájením her na tréninku vylétl z tratě a smrtelně se zranil.

Souběžně se slavnostním ceremoniálem na olympijském stadionu BC Place probíhalo olympijské zahájení i v olympijském středisku ve Whistleru. Tady si zahájení her vzali na starost snowboardisté, když jeden z nich projel plátnem s skrze olympijské kruhy projel až na zasněženou plochu stadionu.

 

Hlavní program se samozřejmě odehrával ve Vancouveru, na stadionu byla k vidění úchvatná podívaná, která gradovala přinesením olympijské vlajky nesené významnými sportovními osobnostmi - hokejistu Bobby Orem , pilotem formule jedna Jacquesem Villeneuvm nebo matkou běžce Terryho Foxa Betty Foxovou.

 

Pochodeň s olympijským ohněm dorazila až nakonec, posledními členy olympijské štafety s pochodní byli rychlobruslařka Doanová, basketbalista Nash , lyžařka Nancy Greenová a olympijský oheň nakonec zapálil hokejista Wayne Gretzky. Zimní olympijské hry 2010 ve Vancouveru začaly ! 

I přes drobné technické nedostatky bylo slavnostní zahájení elektrizující, a daleko méně bombastické než to poslední z her v Pekingu.