Zimní olympijské hry 2010 - závadu při zahájení způsobil počítač

15.02.2010 10:35

Už se našel viník, který způsobil trochu rozpačitý okamžik během slavnostního zahájení na zimních olympijských hrách ve Vancouveru. Podle Australana Davida Atkinse, který byl za páteční ceremoniál zodpovědný, to byl počítač. Na závěr zahájení se neotevřely padací dveře, kterými měl být vysunut jeden ze čtyř pilířů tvořících podstavec pro oheň.
Čtyři pilíře pro čtyři kanadské osobnosti, které měly u každého pylonu zapálit oheň. Ale takto se nedostalo na bývalou rychlobruslařku Catrionu Le May Doanovou, která stála u tohoto porouchaného pilíře.
"Chtěla jsem nejprve přeběhnout ke Stevu Nashovi, ale řekli mi, ať zůstanu stát a zdravím publikum," uvedla olympijská vítězka z Nagana a Salt Lake City.
Vzhledem k chybějícímu pylonu tak oheň zažehly jen tři sportovní osobnosti, basketbalista Nashe, hokejová legenda Wayne Gretzky a kanadská sportovkyně století, lyžařka Nancy Greeneová.
"Měl jsem dvě možnosti. Buď si hned vzít taxi na letiště a letět domů, nebo něco udělat," řekl Atkins listu The Globe and Mail. "Byl to bizarní moment. Všechno bylo živě, tři miliardy lidí byly u televize, 60.000 na stadionu. Museli jsme se rychle rozhodnout," popisoval Atkins.
Technická závada na zařízení přišla po šedesáti úspěšných testech, kdy se všechny čtyři sloupy vysunuly. Atkins bude muset celý systém znovu naprogramovat, protože dostal důvěru i na závěrečný ceremoniál