Zimní olympijské hry ve Vancouveru jsou minulostí

01.03.2010 11:28


XXI. zimní olympijské hry ve Vancouveru po sedmnácti dnech skončily. Při slavnostním ceremoniálu je tradiční formulkou oficiálně uzavřel předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge. Štafetu převzali zástupci zimních olympijských her v Soči 2014. Závěrečný slavnostní ceremoniál se konal v zaplněné hale BC Place.

Organizátorů dodatečně vztyčili i čtvrtou část pochodně pro olympijský oheň, která při zahajovacím ceremoniálu zůstala kvůli technickým problémům pod podlahou. Rychlobruslařka Catriona LeMayová-Doanová tak přece jen mohla obří číši zapálit. Po hudebním čísle Nikki Yanofské na plochu nastoupili sportovci. Českou olympijskou výpravu při závěrečném nástupu přivedla nejúspěšnější česká olympionička rychlobruslařka Martina Sáblíková. "Bylo vidět, že jsou Kanaďané hrdí na svou zemi. Program byl zajímavý a bavil mě. I tentokráte jsem se na to moc těšila." Nejúspěšnější kanadskou výpravu her vedla jako vlajkonoška bronzová krasobruslařka Joannie Rochetteová, které během her zemřela matka.

Gregor Robertson, starosta Vancouveru, vrátil olympijskou vlajku do rukou prezidenta MOV Rogga, ten ji předal do opatrování starostovi příštího pořadatele zimních her Soči Anatolije Pachomova . Následovala prezentace Soči a celého Ruska. Například Živé vystoupení orchestru petrohradského Marinského divadla a ruského pořadatele představili i největší ruské hvězdy ve Vancouveru, hokejista Alexandr Ovečkin a krasobruslař Jevgenij Pljuščenko. Na zimní olympijské hry 2014 v Soči se už teď všichni těší. Hry ve Vancouveru oficiálně ukončil Rogge svým projevem. Ocenil práci kanadských organizátorů a atmosféru olympijského města. "Byly to skvělé a přátelské hry.“ Šéf organizačního výboru John Furlong vyzdvihl, jak hry Kanadu stmelily. "Budu mluvit za všechny Kanaďany, když řeknu, že jsme teď daleko více propojeni a máme se navzájem raději než kdy dříve. Tyto hry nás pozvedly. Národní hrdost se roznesla do ulic a zaplavila celou zemi."