Zimní olympijské hry versus NHL - jde jen o hokej ?

16.02.2010 16:29

Zimní olympijské hry, to je pro většinu fanoušků olympijský hokejový turnaj. Všichni napjatě čekají, jak dopadne naše reprezentace, ve které nastoupí JAROMÍR JÁGR a jeho parta. Konkrétně Jaromír Jágr je jediný z týmu ve Vancouveru, který zažil zlatý turnaj v Naganu. Pokud ovšem nebudeme počítat trenéra Vladimíra Růžičku.

Jediný společný trénink budou mít čeští reprezentanti v kompletní sestavě pouhý den před prvním zápasem! Nominovaní hráči z NHL se budou ve Vancouveru postupně sjíždět podle toho, jak jim budou končit zápasy v NHL. NHL se kvůli olympijským hrám přeruší na 14 dní od 15. do 28.února. Kvůli tomu museli jednotlivé týmy odehrát během ledna neobvyklých 16 zápasů. Pro hráče je to velká zátěž. Jenom pro srovnání česká extraliga měla v lednu na programu 10 zápasů. K přerušení NHL kvůli olympijským hrám došlo v minulosti už třikrát. "V posledních letech to bylo před olympiádou vždycky takhle našťouchané. Tělo si na to ale dokáže zvyknout," popisuje další z naganských vítězů Martin Straka.

NHL opět zásadně zasahuje do hokejového turnaje zimních olympijských her. Podobné problémy se objevují i mezi vedením fotbalových klubů a pořadatelů mistrovství světa ve fotbale. Do popředí se dostávají peníze a zájmy jednotlivých klubů. Už v prosinci vydal komisionář NHL Gary Bettman prohlášení, že olympijské hry ve Vancouveru jsou s největší pravděpodobností poslední, kam vedení NHL hráče pustí. Vedení NHL si není jisto, zda se přerušení soutěže kvůli olympijským hrám vyplatí. Přerušení totiž přichází v polovině sezony a je těžké znovu přitáhnout pozornost diváků. Zápasy NHL se o ně přetahují s další prestižní soutěží basketbalovou NBA. Debata se rozhořela kvůli příštím hrám v Soči, kde bude navíc časový posun 8 hodin a otázkou tak zůstává i sledovanost v USA. "Když jste v Salt Lake City a tedy v časových pásmech Severní Ameriky, všechno ohledně zastřešení akce médii funguje dobře. Stejně tak tomu bude i ve Vancouveru. Ale když jste o půl zeměkoule někde jinde, už si pokládáte otázku, jak to bude vypadat tam," vysvětlil svůj postoj Bettman. "Naše zápasy se tak budou hrát mezi čtvrtou ranní a druhou odpolední," dodal Bettman.


Taky hráči budou po olympijských hrách unavení a úroveň NHL tak bude nižší. V NHL totiž hrají hráči 22 různých národností. Ale naštěstí mezi nimi pořád existují hráči, kterým jde hlavně o národní hrdost a svoje vystoupení na olympijských hrách berou jako čest a poslání. Povětšinou jde o ruské hráče v čele s Alexandrem Ovečkinem a Jevgenijem Malkinem, kterí si příští olympijské hry v Soči nechtějí nechat v žádném případě ujít.
Jak to asi dopadne? Můžeme se spolehnout na Jarouše, jak říká Jágrovi trenér Růžička? Podle něj patří Jágr k tahounům týmu: „Jarda se hodně změnil, je zkušenější, ví, že jde o tým. Že to není o tom dát v zápase dva góly. V každém utkání se může prosadit někdo jiný.“
Ale není to jenom o Jágrovi. Kapitánem bude Patrik Eliáš a dalšími slavnými jmény se to v našem týmu jenom hemží. Snad jeden trénink bude stačit, aby se na Slováky sehráli. Teď už nám nezbývá nic jiného, než si počkat, jak se to celé vyvine. První zápas český tým čeká v 6 hodin ráno 18.února se Slovenskem.

Zpět na zimní olympijské hry 2010 hokej