Zůstane ženský hokej na programu olympijských her?

26.02.2010 16:00

Patří ženský hokej na olympijské hry? Tuto debatu vyvolala nevyrovnanost týmů, které se předvedly na olympijských hrách ve Vancouveru. Kanaďanky a Američanky, které se utkaly ve finále, zakončily turnaj se společným skóre 88:4. "Musí být vidět pokrok, bez něj nemůžeme pokračovat. Už se projevuje v počtu zúčastněných zemí, ale měl by být větší," řekl  prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge, který potvrdil, že se ženský hokej představí ještě minimálně na příštích hrách v Soči. "Ženský hokej se neustále rozvíjí. Nepochybuji o tom, že jednou z něj bude velký hit."

Prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel uvedl, že by mohla pomoci i změna pravidel. Zápas by například mohl být při velkém rozdílu ve skóre předčasně ukončen. Stejně jako v baseballu nebo softballu. U samotných hráček se ale tento nápad nesetkal s velkým nadšením.

Velký rozdíl mezi jednotlivými reprezentacemi je i v hráčské základně. Kanada může vybírat z 85.000 hokejistek a USA z 60.000, bronzový medailista z Vancouveru Finsko má jen 3500 hráček. Například Slovensko má k dispozici 267 hokejistek, ale v kvalifikaci o postup na olympiádu porazilo Bulharsko 82:0. Zámořské týmy se mohou opřít i o vyšší rozpočet. "Je asi zhruba osmkrát větší než ten náš," řekl trenér švédských hokejistek Peter Elander.

Ve Vancouveru bylo o finalistkách olympijského turnaje rozhodnuto prakticky už před prvním zápasem. Pouze jednou se ve finále olympiády nebo mistrovství světa objevil někdo jiný než Američanky a Kanaďanky. V Turíně před čtyřmi lety si zahrály s Kanaďankami o zlato Švédky.  Ty ve Vancouveru prohrály 1:13 právě s Američankami.

Kanaďanky vyhrály ve finále hokejového turnaje na olympijských hrách ve Vancouveru 2:0 s Američankami. Vítězství oslavily alkoholem a doutníky přímo na ledové ploše, což pobouřilo MOV. "Tohle není dobrá propagace sportovních hodnot. Kdyby slavily v kabině, nikomu do toho nic není, ale ne na veřejnosti. Vyšetříme, co se stalo."